MUSIK I BUTIKKEN

Bevidst brug af musik i butik - en gammel slager

For at forsimple et vidt begreb om brugen af musik i fysiske omgivelser, taler de fleste kort og godt om musik i butikken. Dog er dette udtryk oftest ikke så fyldestgørende som de rette fagtermer, hvorfor der da også er adskillige af den slags. 


Den egentlige definition på musik i butikken daterer sig helt tilbage til 1934, hvor begrebet muzak officielt blev introduceret for første gang, omend man tidligere havde eksperimenteret med eksempeltvist brugen af musik i elevatorer i de nye skyskrabere - deriblandt Empire State Building, som blev opført i 1931. Elevatormusik havde samme formål som det senere formulerede muzak; nemlig at skabe et nøje kalkuleret musikalsk univers i det offentlige rum.

Musik leder os i det offentlige rum 

Muzak er ofte instrumentalmusik, som er tilpasset miljøerne, således at tempo, harmonik, melodik, orkestrering og instrumentering passer til omgivelserne. Muzakken optræder i alment kendte miljøer som butikker, butikscentre, restauranter, kontormiljøer, hotellobbyer, receptioner, venteværelser og andre perifærmiljøer som elevatoreren, toilettet og kantinen. Oprindeligt eksperimenterede man faktisk med brugen af muzak i de helt gamle telefonsystemer, så begrebet “music-on-hold” går meget langt tilbage.


Som nævnt, er der idag adskillige betegnelser, der alle viser tilbage til muzakken. Man taler, ud over førnævnte begreber som musik i butik og elevatormusik, om piped music, weather music og ambient music. Ikke alle kan direkte oversættes til dansk, men de betyder i bund og grund det samme.

Man udnytter de forskellige musikalske virkemidler til at præge kundens ageren i det rum, den er tiltænkt. Eksempler herpå er restauranters brug af langsom og afslappende musik, for at få gæsten til at sidde længere, spise langsommer og derved spise mere. Eller strategisk brug af klassisk musik i vinafdelinger, for at øge salget af dyre kvalitetsvine. Endvidere er det videnskabeligt bevist, at afslappende musik i elevatoren i shoppencentret har en beroligende effekt, og får kunden til at sætte tempoet ned, og kigge i flere butikker.

Ingen musik - ingen 

Musik i enhver form og i ethvert miljø stimulerer vores følelser. Selvom musik sagtens kan have en negativ effekt, så er fraværet af musik i dag i det offentlige og fysiske rum nærmest at opfatte som et lydligt vakuum.


Musik i butikken er omfattet af meget mere end lige butikken.

® 2015 · Pro Music Consult ApS · HC Andersens BLVD 49, st, tv - 1553 København V · Tlf.: (+45) 50 350 700 · mail@promusicconsult.com